Šťavnatý blumový koláč s posýpkou
Suroviny na formu s priemerom 30 cm
Cesto:
150 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
100 g masla
1 žĺtok
1-2 PL citrónovej šťavy
štipka soli
Plnka:
50 g pomletých mandlí
400 g blúm, sliviek alebo ringlôt
Posýpka.
50 g hrubej múky
35 g masla
35 g krupicového cukru
Múku, cukor, maslo, štipku soli, žĺtok a citrónovú šťavu spolu spracujeme na cesto a odložíme do chladu na 20 minút.
Blumy umyjeme, osušíme, odkôstkujeme a narežieme do 2/3.
Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyplníme ním dno i boky vymastenej formy.
Cesto popicháme vidličkou a posypeme pomletými mandľami. Rozložíme pripravené ovocie a posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zmiešaním hrubej múky, masla a cukru.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 45 minút.