Husárske šišky
Suroviny na 60 šišiek:
200 g masla
2 žĺtky
1 vanilkový lusk
100 g práškového cukru
300 g hladkej múky
100 g mletých lieskovcov
štipka soli
práškový cukor ny posypanie
150 g marmelády (ríbezľová, malinová, višňová...)
Vanilkový lusk rozrežeme a vyškrabeme dreň.
Maslo, cukor, žĺtky, vanilkovú dreň a soľ zmiesime, pridáme preosiatu múku, lieskovce a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme a odložíme na dve hodiny do chladu.
Z cesta ušúľame valec, pokrájame na rovnaké dieliky a vytvoríme guľky. Do stredu každej guľky urobíme jamku. Šišky uložíme na plech a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 200°C.
Vychladnuté šišky posypeme práškovým cukrom, jamky naplníme zohriatou marmeládou. Necháme 1-2 dni schnúť, potom uložíme do krabičky.