Stránky

Ispanakli Kek - turecký špenátový koláč


Inšpiráciu na tento výborný koláčik úžasnej zelenej farby a jemnej chuti som našla na stránke turkishcookbook.com. 

Trochu som upravila množstvá niektorých surovín a dobrota bola na svete. Mojej mame sa tak páčil vzhľadovo i chuťovo, že ho o týždeň robila ako svoj narodeninový koláč.

Ispanakli Kek - turecký špenátový koláč
Suroviny na plech 20x30 cm

3 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
2/3 šálky kryštálového cukru
3 veľké hrste čerstvého špenátu
3/4 šálky oleja (dala som repkový)
2 PL citrónovej šťavy
1 šálka polohrubej múky
1 šálka hladkej špaldovej múky
1 PL prášku do pečiva
1/2 ČL soli

na potretie:
marhuľový džem
150 g jemného tvarohu
150 g kyslej smotany
1 PL medu
čokoládová poleva

Špenát zbavíme hrubých stoniek a rozmixujeme s 1/4 šálky oleja na pyré.
Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme olej (zvyšné 2/4 šálky), citrónovú šťavu a špenátové pyré. Dobre premiešame.
Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a soľou a vmiešame do špenátovej zmesi. Vylejeme do vymasteného plechu a dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180°C.
Vychladnutý koláč potrieme marhuľovým lekvárom. Tvaroh, kyslú smotanu a med vymiešame do krému a nanesieme na koláč. Pokvapkáme čokoládovou polevou.

Pozn.
1/4 alebo aj 1/2 oleja môžeme nahradiť jablkovým pyré. 
Špenátu môžeme pridať viac alebo menej, podľa chuti.
Povrch môžeme potrieť citrónovou polevou (práškový cukor + citrónová šťava).
Bude výborný aj ako cupcakes.