Výborná tvarohová štóla plnená marcipánom.
Vianočná štóla s marcipánom
suroviny
500 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
150 g cukru
150 g zmäknutého masla
250 g tvarohu*
2 vajcia
100 kandizovaného ovocia
50 g hrozienok namočených v rume
80 g posekaných mandlí
250 g marcipánu
100 g masla na potretie
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom, mandľami, kandizovaným ovocím a hrozienkami a všetko premiešame.
Pridáme na kúsky nakrájané maslo, tvaroh, vajcia a vypracujeme hladké cesto.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti asi 30 x 35 cm. Do stredu umiestnime valček marcipánu a cesto prehneme z oboch strán. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme polovicou roztopeného masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C. Pečieme asi hodinu. Ak štóla príliš rýchlo hnedne môžeme znížiť teplotu na 160°C.
Štólu hneď po vytiahnutí z rúry potrieme zvyšným maslom a posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým. Necháme vychladnúť.
Pozn.