Stránky

Pizza rožky


Recept mám od kamarátky, tak im vravím "pizza rožky od kamošky" :-)

Pizza rožky

Suroviny:
600 g hladkej múky
300 ml mlieko
1 kocka droždia
1 PL kryštálového cukru
150 ml oleja
2 ČL soli
1 PL oregana/provensálske korenie
pizza korenie
1 vajce na potretie

Náplň:
domáci paradajkový pretlak/kečup
2 strúčiky cesnaku
250 g tvrdého strúhaného syra

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások.
Kvások pridáme k preosiatej múke zmiešanej s koreninami. Pridáme olej a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu.
Cesto rozdelíme na 4-5 častí a vyvaľkáme ho do kruhu, ktorý rozdelíme na 8-16 trojuholníkov, podľa toho aké veľké chceme rožky.
Trojuholníky potrieme kečupom a rozložíme na ne náplň. Stočíme od širšieho kraja a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľhaným vajcom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 200-210°C.

Pozn.
Rožky môžeme naplniť rôznymi plnkami. Ja dávam prednosť jednoduchosti, a tak ako mám najradšej pizzu Margheritu, tak i rožky plním len paradajkovým pretlakom a syrom.
Výborné sú aj so šunkou a kukuricou.
Tiež som robila z jednej časti cesta pizza rožky a z druhej časti  malé rožteky plnené slivkovým lekvárom a čokoládou. Z tohto množstva cesta vyšlo 24 veľkých rožkov a 16 malých rožtekov.