Stránky

Mazanec


Domáci mazanec je najlepší. Tento rok som z mojej bohatej zbierky receptov vybrala tento.

Mazanec

Suroviny:
200 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
1/2 ČL soli
80 g cukru
20 g droždia
170 ml mlieka
90 g masla
1 vajce
1 žĺtko
60 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
citónová kôra
1 vajce na potretie
mandľové plátky na posyp (fakultatívne)

Pripravíme si kvások: Droždie rozmrvíme do 50 ml vlažného mlieka. Posypeme lyžičkou cukru a lyžicou polohrubej múky. Necháme na teplom mieste vzísť.
Do misy preosejeme obidve múky, primiešame cukor, soľ, jedno celé vajce a žĺtko. Pridáme kvások a zvyšok mlieka a spracujeme vareškou na hladké cesto.
Pokrájané maslo rozpustíme v hrnčeku, necháme ho vychladnúť a potom ho ešte vlažné postupne zapracujeme do cesta.*
Vmiešame hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a posekané mandle. Opäť prepracujeme. Poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi dve hodiny.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme do bochníka, ktorý uprostred nastrihneme do tvaru kríža. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vodou, priklopíme misou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
Nakysnutý bochník potrieme rozšľahaným vajcom (vyhneme sa "krížu"), ak chceme posypeme plátkami mandlí a dáme piecť na 45-50 minút do rúry vyhriatej na 170°C.
Upečený mazanec necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ho posypať cukrom.