Jednoduchá variabilná slaná mlska, ktorá je hotová raz dva.
Rýchle slané pečivo
suroviny na cca 20 kúskov
100 g tvrdého syra*
100 g polohrubej múky
100 g masla
1 vajce na potretie
fakultatívne: kmín, sezam, ľan...
Nastrúhaný syr vypracujeme s múkou a tukom na cesto. Vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary alebo narežeme na prúžky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa chuti kmínom/sezamom/ľanom...
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 10 minút (treba sledovať, moje boli hotové za 8 minút).
Pozn.
*Môžeme použiť akýkoľvek nastrúhaný syr, tvaroh alebo aj mäkký syr. Ja som teraz robila zo štyroch druhov syra (eidam. gouda, mozzarella, chedar)
Do cesta môžeme pridať aj trochu prášku do pečiva (stačí 1ČL).
Môžeme experimentovať s pridaním rôzneho korenia, prípadne vmiešať do cesta nakrájaný salám.
Taktiež môžeme po vychladnutí potrieť bielkom a posypať rôznofarebným syrom alebo na upečené kolieska nastriekať šunkovú penu či inú pomazánku.