Makovo-tvarohový koláč
suroviny na formu s priemerom 24 cm
Cesto:
250 g hladkej múky
2 PL cukru
130 g masla
1 žĺtko
3 PL studenej vody
Maková plnka:
150 g mletého maku
2 dcl mlieka
2-3 PL cukru podľa chuti
hrozienka namočené v rume
Tvarohová plnka:
250 g mäkkého tvarohu
1 vajce
80 g práškového cukru
Múku zmiešame s cukrom, zmäknutým maslom, žĺtkom, vodou a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky.
Medzitým si pripravíme plnky.
Mak zalejeme mliekom, pridáme cukor, privedieme k varu a varíme asi 3 minúty. Necháme vychladnúť a vmiešame hrozienka.
Na tvarohovú náplň vymiešame tvaroh s vajcom a cukrom.
Cesto vyvaľkáme a uložíme do formy. Naplníme najskôr makovou plnkou, potom tvarohovou a dáme piecť asi na 35-40 minút do rúry vyhriatej na 170°C. Pred podávaním môžeme koláč posypať cukrom.