Hrebene s jablkovou plnkou
suroviny na 9 hrebeňov
300 g mrazeného lístkového cesta
1 vajce alebo 1 žĺtok na potretie
4-5 jabĺk
hrozienka podľa chuti
mletá škorica
Lístkové cesto rozmrazujeme 30-60 minút.
Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nakrájame na mesiačiky, dáme do hrnca, pridáme mletú škoricu, hrozienka a podlejeme trochou vody. Žiadny cukor nie je treba, jablká sú sladké dosť. Dusíme asi 10 minút. Nenecháme ich rozpadnúť na kašu.
Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát veľkosti si 30 x 30 cm, z ktorého vykrojíme 9 štvorcov so stranami po 10 cm. Jablkovú plnku navrstvíme na jednu stranu štvorca. Druhú stranu štvorca ponakrajujeme viacerými zárezmi a preložíme cez plnku. Dobre pritlačíme. Preložíme na plech opláchnutý studenou vodou a hrebene potrieme rošľahaným vajcom.
Dáme piecť na 15 - 20 minút do rúry vyhriatej na 230°C.
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým alebo vanilkovým cukrom.
Pozn.
Plnky sa samozrejme dajú obmieňať. Mne napríklad veľmi chutí pudingová.