Stránky

Calzone s morčacím mäsom, pestom a...


Ako využiť zvyšky rôznych jedál ako napríklad varené mäso z morčacieho krku, pesto, vajce natvrdo a ratatouille? 

Všetko zabaliť do úhľadného balíčka a dať upiecť. Z rúry sa o pár minút začne linúť vôňa chrumkavej pochúťky - calzone (tzv. prekladaná pizza). Môže sa naplniť akoukoľvek plnkou podľa chuti, dokonca aj sladkou.



Calzone s morčacím mäsom, pestom a... 

Suroviny na 2 veľké (30 cm) alebo 4 malé (15 cm) calzone
Cesto:
½ balíčka sušených kvasníc (5g)
1 šálka (250 ml) teplej vody
1 Pl kryštálového cukru
2 PL oleja
1 ČL soli
2 šálky polohrubej múky
¾ šálky grahamovej múky
maslo alebo tuk na potretie

Plnka:
varené morčacie mäso
zelená cibuľka
pár lyžíc pesta
pár lyžíc ratatouille
uvarené vajce natvrdo
zopár zelených olív

Do teplej vody vsypeme kvasnice a necháme stáť asi 10 minút.
Pridáme zostávajúce suroviny a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť asi 1 hodinu alebo kým si pripravíme plnku ( v tomto prípade nie je tá príprava zdlhavá).
Na oleji speníme cibuľku, priložíme morčacie mäso a prehrejeme. Vmiešame pár lyžíc pesta.
Vykysnuté cesto rozdelíme a vyvaľkáme kruhy. 
Plnku (morčacie mäso s pestom, na to pár lyžíc ratatouille, nakrájané vajce a zopár olív) rozložíme na jednu polovicu kruhu asi 1 cm od okraja a preložíme napoly. Povrch môžeme narezať. Potrieme roztopeným maslom alebo olejom. Uložíme na vymastený plech.
Pečieme v rúre vyhriatej na 250°C asi 10 minút.