Malá dobrota na tanieriku - košíčky z krehkého cesta plnené ovocím.
Ovocné tarteletky
Suroviny (12 formičiek s priemerom 6 cm)
Cesto:
125 g hladkej múky
60 g masla
50 g práškového cukru
1/2 CL vanilkového cukru
štipka soli
1 žĺtok
1 PL mlieka
Náplň:
rôzne drobné ovocie (maliny, čierne ríbezle, egreše)
2 PL cukru
1/2 balíčka Zlatého klasu
1 PL cukru
250 ml mlieka
8 PL malinového coulis
Z múky, masla, cukru, soli, vanilkového cukru, žĺtka a mlieka vypracujeme krehké cesto a necháme v chladničke hodinu odpočinúť.
Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať.
Do menšieho hrnca dáme dve hrste čiernych ríbezlí a lyžicu cukru a povaríme, kým trochu nezmäknú. To isté urobíme s egrešmi.
Zo Zlatého klasu, cukru a mlieka pripravíme hustejší krém.
Rúru vyhrejeme na 200°C.
Cesto natenko rozvaľkáme, vyložíme ním formičky a pečieme 10 minút na prostrednej priečke rúry. Upečené tarteletky necháme vychladnúť.
Osem tarteletiek naplníme dvomi lyžicami krému, navrstvíme egreše a čierne ríbezle. Zostávajúce štyri tarteletky naplníme malinovým coulis a čerstvými malinami.