Veľmi jednoduchý, dobrý a efektný koláč. Čím viac vrstiev (pásov) má, tým je krajší.
Zebra koláč
Suroviny na formu s priemerom 24cm
4 vajcia
3/4 šálky cukru
1 šálka mlieka (tentokrát som dala ryžové)
1 šálka oleja
1 ČL vanilkového cukru
kôra z 1 citrónu (nemusí byť)
2 šálky hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
štipka soli
1 ČL instantnej kávy
3 PL vody
4 PL kakaa
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor, citrónovú kôru, múku s práškom do pečiva, soľ a dôkladne spolu premiešame.
Čajovú lyžičku kávy rozpustíme v teplej vode, pridáme kakao a zamiešame.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, do jednej pridáme kávovo-kakaovú zmes a dobre vymiešame.
Doprostred tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie, nalejeme 3 lyžice bledého cesta, ktoré sa začne rozlievať. Do stredu bledého cesta nalejeme 3 lyžice tmavého cesta, a tento postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto.
Formu vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 45-50 minút (urobíme test špajdľou).