Jablkový koláč s krémom
Suroviny na 4 malé formy s priemerom 12 cm
Krehké cesto:
300 g hladkej múky
150 g masla
80 g práškového cukru
1 vajce
štipka soli
Náplň:
4 väčšie jablká
2 PL hrozienok
1 ČL škoricového cukru
Krém:
1 PL polohrubej múky
3 PL kryštálového cukru
2 vajcia
180 ml mlieka
1 PL rumu ( fakultatívne)
práškový cukor na posypanie
Múku s cukrom a štipkou soli premiešame, pridáme zmäknuté maslo, vajce a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chlade asi polhodinu.
Cesto rozvaľkáme, vyložíme ním formu (alebo formy) a popicháme vidličkou. Korpus môžeme daťpredpiecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 200°C.
Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré poukladáme na korpus. Posypeme škoricovým cukrom a hrozienkami.
Na krém zmiešame spolu múku, cukor, vajcia, mlieko a rum. Zalejeme ním pripravený koláč. Pečieme pri 180°C asi 45 minút až hodinu (podľa toho, či sme korpus dali predpiecť).
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.