Vôňa čerstvo upečeného domáceho chleba... a tá chuť... lahôdka!
Chlieb s ovsenými vločkami
Suroviny na 1 kg peceň
300 g hladkej múky
100 g celozrnnej múky (tu: špaldová)
100 g ovsených vločiek
200 ml mlieka
160 ml vody
1,5 PL oleja
1,5 PL octu
20 g droždia
1 ČL kryštálového cukru
1,5 - 2 ČL soli
2 ČL mletej rasce
3 PL slnečnicových semienok (fakultatívne)
Do vlažnej vody, dáme lyžičku cukru a rozmrvené droždie. Necháme postáť, kým sa droždie nerozpustí.
V mise zmiešame múku a vločky so soľou a rascou. Prilejeme vodu s rozpusteným droždím, mlieko, olej, ocot a vymiesime cesto. Cesto má byť hladké a pružné. Vytvarujeme z neho guľu, poprášime múkou, dáme do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút.
Cesto vyberieme z misy, hornú stranu otočíme nadol a okraje preložíme do stredu. Vytvarujeme guľu a znovu dáme kysnúť asi na 45 minút alebo kým neznásobí svoj objem.
Rúru predhrejeme na 250°C.
Cesto preložíme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Ak nechceme, aby chlieb popraskal, povrch narežeme, potrieme mliekom a posypeme vločkami (slnečnicovými semienkami).
Cesto vložíme do rúry. Teplotu znížime na 200°C. Pečieme asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Chlieb uskladníme zabalený do kuchynskej utierky.
Pozn. Ak budeme robiť chlieb v domácej pekárni, suroviny do nej vkladáme v poradí: mlieko, voda, olej, ocot, soľ, cukor, rasca, ovsené vločky, múka a na záver 1/2 balíčka sušeného droždia.