Stránky

Mrkvový koláč

 g

Jednoduchý a rýchly koláčik z mrkvy. Výborný.

Mrkvový koláč
suroviny na 1 plech

200 g hladkej špaldovej múky*
100 g ryžovej múky*
100 g trstinového cukru
3 vajcia
1,5 dcl oleja
1 dcl vody
400 g mrkvy
1 prášok do pečiva
štipka soli
1 vanilkový cukor
citrónová kôra (fakultatívne)

Mrkvu očistíme a najemno nastrúhame.

Múku premiešame s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou.

Vajcia vymiešame s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej, vodu a múčnu zmes. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu.

Cesto nalejeme do vymazanej a múkou posypanej formy a dáme piecť na 30-40 minút do rúry vyhriatej na 175°C.

Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Pozn.
*Múku môžeme zameniť za 300 g inej múky napr. polohrubej.
Do koláča som pridala aj jedno najemno nastrúhané jablko.
Môžeme pridať hrozienka, orechy.... a po upečení potrieť lekvárom a posypať kokosom (ako som to urobila ja v tomto prípade) alebo poliať polevou (čokoládovou, citrónovou...)
Cesto som rozdelila na dve polovice a jednu piekla na plechu a druhú polovicu v bábovkovej forme.