Stránky

Oškvarkové pagáče

Vynikajúce pagáčiky, ktoré robí moja mama už roky.

Oškvarkové pagáče
suroviny

1/2 kg hladkej múky
200 g pomletých oškvarkov
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
1 kocka kvasníc
100 g masla alebo margarínu
300 ml mlieka
kryštálový cukor
1 vajce na potretie

Najskôr si pripravíme kvások.
Do šálky dáme lyžicu cukru, rozdrobené kvasnice a zalejeme vlažným liekom (asi 100 ml). Necháme nakysnúť.

Zohrejeme 200 ml mlieka a roztopíme v ňom 100 g masla.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, korenie podľa chuti a keď je kvások nakysnutý, vlejeme ho do múky. Pridáme jedno vajce a mlieko s maslom. Všetko dobre zmiešame a vypracujeme cesto. Nakoniec doň rukami primiešame oškvarky. Zakryjeme a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto trikrát preložíme a prevaľkáme.

Cesto rozvaľkáme na 1,5 cm, nožom na ňom vytvoríme mriežku a formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré dávame na suchý plech. Potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme kmínom.
Pečieme 20-30 minút v rúre vyhriatej na 180°C.