Stránky

Mäkké medovníky


Medovníky, ktoré nie je treba robiť v predstihu pred sviatkami, pretože sú hneď nadýchané a mäkučké.

Mäkké medovníky
 suroviny na cca  50-60 kúskov

400 g hladkej múky
140 g práškového cukru
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
100 g masla alebo iný tuk
2 vajcia
2 PL tekutého medu
1 vajce na potretie
fakultatívne: mandle, orechy, poleva

Všetky suroviny zmiešame (okrem vajíčka na potretie) a vypracujeme cesto. Ak je lepkavé, treba pridať trochu múky. Nie je treba nechávať ho odstáť, ale vôbec mu neublíži hodinový oddych v chladničke. 
Cesto vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme medovníky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme mandľou alebo orechom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C asi 10 minút (nie príliš dlho, aby sa nevysušili).