Stránky

Tmavý ako noc (makový koláč bez vajec)


Tento koláč robím vždy, keď mi zostane "zvyškový" mak po výrobe domáceho makového mlieka. Je mi ho ľúto vyhodiť, tak ho zužitkujem takto.

Gramáž maku je každý raz iná, preto to robím tak, že odvážim mak a dosypem múku do 200 gramov. použitý druh múky závisí od toho, ktorú mám práve doma. Keď robím koláč z celozrnnej múky a cesto je suchšie, vtedy pridám trochu mlieka (samozrejme makového :-) alebo šťavy z kompótu. 


Tmavý ako noc (makový koláč bez vajec)

Suroviny:
130 g maku 
70 g múky (30 g grahamovej a 40 g pšenično-ražnej)
100 g kryštálového cukru
1 kypriaci prášok 
50 ml oleja
200 g ovocného kompótu (napr. čerešňový)
50 ml mlieka/kompótovej šťavy (podľa potreby)

Zmiešame spolu všetky suché prísady. Postupne pridáme olej, odkôstkované čerešne a tekutinu podľa potreby. Dobre premiešame.
Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme 45 minút pri 180°C.