Stránky

Perníkový závin


Závin, ktorý je tiež známy pod názvom ružomberský perník alebo ružomberský medový závin. Nech sa volá ako chce, jedno sa mu neuprie, je výborný, a dlho vydrží, ak sa schová na neprístupné miesto.

Perníkový závin
suroviny na 4 záviny

Cesto:
600g hladkej múky
250 g práškového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
perníkové korenie
4 PL medu
100 g masla
3 vajcia

Plnka*:
slivkový lekvár (prípadne malinový...)
mak
kokos
orechy
mandle
hrozienka namočené v rume
sušené slivky...atď

Na potretie a posypanie:
1 žĺtok vyšľahaný s trochou mlieka
mandľové lupienky

Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať tri hodiny alebo aj cez noc. (Niekde som dokonca čítala, že cesto by malo odpočívať až 12 dní!!!)
Cesto rozdelíme na štyri časti, ktoré postupne rozvaľkáme na obdĺžniky (na dĺžku plechu a šírka asi 20 cm). Každý závin potrieme slivkovým lekvárom, rozotrieme makovú plnku, posypeme hrozienkami namočenými v rume, nasekanými mandľami a stočíme. Záviny uložíme na vymastený plech, vidličkou popicháme a dáme piecť na 35-40 minút do rúry vyhriatej na 170°C.
Chvíľu pred koncom pečenia potrieme záviny vyšľahaným žĺtkom a posypeme mandľovými lupienkami.
Po vychladnutí záviny zabalíme do alobalu a necháme 1-2 dni odstáť. Zabalený závin vydrží dva týždne i viac, ak sa ovšem skôr nezje.

Pozn.
*Plnku si každý pripraví podľa svojej chuti. Ja robievam vždy dva a dva záviny iné.