Stránky

Roscón de Reyes - Trojkráľový veniec


Tradičný koláč, ktorý nikdy nechýba na slávnostnom stole počas  osláv Troch kráľov v Španielsku. Koláč je v tvare prstenca a je zdobený kandizovaným ovocím. Červené a zelené ovocie predstavuje rubíny a smaragdy na plášťoch Troch kráľov.

Vo vnútri koláča, ktorý môže byť bez príchutí alebo plnený krémom, šľahačkou či čokoládou, je ukrytá figúrka a bôb. Ten, kto nájde figúrku je kráľom a nasadí si korunu, no a ten komu sa ujde bôb, musí zaobstarať koláč na ďalší rok.

Roscón de Reyes - Trojkráľový veniec
suroviny na 1 veľký alebo 2 menšie koláče

650 g polohrubej múky
250 ml vlažného mlieka
25-30 g čerstvých kvasníc
120 g cukru
120 g masla
2 vajcia
10 g soli
2 1/2 PL pomarančovej vody
kôra z 1 citróna a 1 pomaranča

na ozdobenie koláča:
kandizované ovocie
lupienky mandlí
cukor
pomaranč
rozšľahané vajce na potretie
figúrka, bôb

plnka podľa chuti: šľahačka, čokoláda, puding, krém (fakultatívne)

Na kvások zmiešame 2-3 lyžice múky s vlažným mliekom, pridáme rozdrobené droždie a premiešame. Zakryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Do veľkej misy nasypeme zvyšok múky a postupne pridávame ostatné suroviny: cukor, nastrúhanú kôru z citróna a pomaranča, soľ, zvyšok mlieka, dve vajcia, kvások, pomarančovú vodu a ako posledné vmiešame roztopené maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame, premiestnime na pomúčenú plochu a miesime niekoľko minút. Ak treba pridáme viac múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme do nádoby, prikryjeme a necháme kysnúť asi dve hodiny na teplom mieste.

Po zdvojnásobení objemu vyberieme cesto z nádoby, znovu ho premiesime a vytvarujeme prstenec. Otvor uprostred prstenca urobíme väčší, lebo pečením sa zmenší. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. 

Nakysnuté cesto potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme ho kandizovaným ovocím, pomarančom, lupienkami mandlí, cukrom. Nezabudneme do cesta schovať figúrku zabalenú v potravinovej fólii a bôb.

Ozdobený koláč vložíme do rúry rozohriatej na 180°C a pečieme asi 20 minút (treba sledovať). Po upečení ho vytiahneme a necháme vychladnúť.

Koláč môžeme nechať bez plnky alebo ho pozdĺžne  rozkrojíme na polovicu a naplníme šľahačkou, čokoládou alebo čímkoľvek podľa chuti.