Tieto medovníky robíme už veky. Sú trocha tvrdšie, ale my máme také radi. Má to aj svoje výhody.
Mama nám ich napiekla vždy, keď sme šli na výlet alebo dovolenku, no a my sme sa nemuseli báť, že sa rozlámu. Prežili všetko. A my sme si pochutili :o)
Medovníky
Suroviny:
600 g hladkej múky
280 g práškového cukru
1-3 ČL mletej škorice (podľa chuti)
1 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
80 g Palmarinu
3 vajcia
4 plné ČL rozpusteného medu
1 vajce na potretie
Do preosiatej múky pridáme cukor, škoricu, sódu bikarbónu, kakao a premiešame. Pridáme Palmarin nasekaný na kúsky, vajcia a med. Všetko spolu hnetieme, kým nevznikne homogénna hmota, teda cesto. Necháme ho polhodinu odpočívať.
Cesto rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary, dáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak nebudeme zdobiť polevou, ozdobíme teraz mandľami, orechami alebo hrozienkami.
Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 15-20 minút.
Po vychladnutí uskladníme alebo dozdobíme polevou.
Bielková poleva:
1 bielko, 140 g preosiateho práškového cukru, lyžica citrónovej šťavy (nemusí byť)
Bielko s cukrom a šťavou šľaháme, kým nie je poleva lesklá a hustá. Ak je riedka, pridáme trocha cukru v opačnom prípade citrónovú šťavu.