Stránky

Domáca knedľa

Jednoduchá kysnutá parená knedľa, ktorú môžeme podávať so Segedínom alebo čímkoľvek podľa chuti.

Domáca knedľa
suroviny

500 g polohrubej múky (dala som 300 g polohrubej a 200 g hladkej)
125 ml vlažného mlieka*
125 ml vlažnej vody*
1 vajce
pol kocky droždia (21 g)
1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli

Mlieko a vodu zmiešame, pridáme lyžičku cukru, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások.

Múku preosejeme so soľou, pridáme kvások a vajíčko, zamiešame a necháme postáť asi 10 minút. Potom vymiesime cesto a necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozdelíme na dve polovice, sformujeme knedle a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.

Do hrnca nalejeme vodu, dáme parák zakrytý papierom na pečenie a vodu necháme zovrieť. Keď voda vrie, vložíme knedľu a necháme pariť zakrytú asi 20 minút. Pokrievku neskladáme.
Po uplynutí doby parenia, zložíme pokrievku a knedľu popicháme. Vytiahneme a môžeme potrieť troškou oleja.

Pozn.
*Môžeme použiť len vodu, alebo len mlieko.

Domáca knedľa so Segedínskym gulášom