Ríbezľový koláč
suroviny na formu s priemerom 26 cm
Cesto
200 g hladkej múky
100 g masla
100 g práškového cukru
1 vajce
Náplň
500 g ríbezlí (môžu byť aj mrazené)
3 žĺtky
100 g krupicového cukru
125 g mletých mandlí
3 bielky
práškový cukor na posypanie
Cesto
Múku preosejeme, pridáme maslo, cukor, vajce a zamiesime cesto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke 2 hodiny.
Náplň
Ríbezle odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať.
Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do penista a pridáme mandle.
Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zamiešame do žĺtkovej hnoty. Ďalej primiešame ríbezle.
Rúru vyhrejeme na 190°C.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a steny formy, popicháme vidličkou, naplníme ríbezľovou zmesou a nahladko zarovnáme.
Koláč pečieme 30-40 minút. Po upečení ho 5 minút necháme vo forme čiastočne vychladnúť a potom ho vyklopíme na mriežku (ja som ho nechala vo forme).
Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Pozn.
Ak počas pečenia začne vrch koláča príliš hnednúť, zakryjeme ho papierom na pečenie.