Stránky

Ríbezľový koláč

Koláč z krehkého cesta plnený ríbezľami.

Ríbezľový koláč
suroviny na formu s priemerom 26 cm

Cesto
200 g hladkej múky
100 g masla
100 g práškového cukru
1 vajce

Náplň
500 g ríbezlí (môžu byť aj mrazené)
3 žĺtky
100 g krupicového cukru
125 g mletých mandlí
3 bielky

práškový cukor na posypanie


Cesto

Múku preosejeme, pridáme maslo, cukor, vajce a zamiesime cesto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke 2 hodiny.


Náplň

Ríbezle odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať.
Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do penista a pridáme mandle.
Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zamiešame do žĺtkovej hnoty. Ďalej primiešame ríbezle.

Rúru vyhrejeme na 190°C.

Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a steny formy, popicháme vidličkou, naplníme ríbezľovou zmesou a nahladko zarovnáme.

Koláč pečieme 30-40 minút. Po upečení ho 5 minút necháme vo forme čiastočne vychladnúť a potom ho vyklopíme na mriežku (ja som ho nechala vo forme).

Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.

Pozn.
Ak počas pečenia začne vrch koláča príliš hnednúť, zakryjeme ho papierom na pečenie.