Stránky

Karfiolový nákyp



Karfiolový nákyp
suroviny na 4 porcie

1 väčší karfiol
2-3 menšie mrkvy
1 veľká červená paprika
2 jarné cibuľky
2 vajcia
200 ml mlieka (ovsené, ryžové...)
ovsená/ryžová múka na zahustenie
syr na posypanie (eidam, mozarella...)
olej
provensálske korenie
soľ, korenie

Karfiol rozoberieme na ružičky, mrkvu očistíme a dáme asi na 10 minút variť. Zlejeme a necháme vychladnúť.
Papriku a cibuľku očistíme, pokrájame a zľahka orestujeme na oleji.
Vajcia vyšľaháme s mliekom, postupne vmiešame uvarený karfiol, mrkvu nakrájanú na kúsky, orestovanú cibuľku s paprikou, osolíme, okoreníme. Zahustíme, ak treba.
Zmes vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na pečenie.
Pečieme asi 40 minút v rúre vyhriatej na 200°C. Tesne pred koncom nákyp posypeme strúhaným syrom a necháme zapiecť.
Podávame so šalátom alebo zemiakmi.

Pozn.
Varianty: do nákypu môžeme pridať: 
- 100 g syra a/alebo šunky, šampiňóny, údené mäso, kuracie mäso, rybie mäso, alebo 50 g slaniny...
- zemiaky, petržlen, kaleráb, zeler, hrášok, kukuricu, brokolicu, olivy...
Namiesto mlieka môžeme použiť kyslú smotanu/smotanu na šľahanie.