Stránky

Cviklová torta


Výborná torta/ koláč z červenej repy, ktorá sa dá jesť "naholo" alebo potretá lekvárom a preliata jogurtom alebo dochutená inou dobrôtkou.

Cviklová torta
suroviny na formu s priemerom 20 cm

2 vajcia
4 PL stévie/hnedého cukru
1 vanilka
2 PL mlieka
80 ml oleja
150 g varenej cvikle
120 g špaldovej polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
2-3 PL kakaa
*fakultatívne:
kúsky čokolády
lekvár ríbezľový/malinový
grécky jogurt cca 125 g


Vajcia vymiešame so stéviou/ cukrom, mliekom a olejom. Pridáme najemno postrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a primiešame do mokrej zmesi. Vmiešame kúsky čokolády. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme 25-30 minút na 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť. Potrieme lekvárom a prelejeme jogurtom vymiešaným s lyžičkou vanilky.

*Pozn.
Do cesta môžeme pridať kúsky čokolády, hrozienka, nasekané mandle...
Koláč/tortu môžeme rôzne dozdobiť...natrieť lekvárom, preliať jogurtom/smotanou/jemným tvarohom...na to naukladať drobné ovocie (ríbezle/maliny...) a tak dále a tak dále ;-)