Iba
liter mlieka a jeden biely jogurt. Áno, také je to jednoduché. Dokonca bez
použitia jogurtovača!
Spomínam
si, keď som robila jogurt po prvýkrát, na tie pochybnosti, či to bude fungovať.
Kúpila som jedno plnotučné mlieko (nie trvanlivé, ale s 5-dňovou spotrebou)
a jeden biely jogurt so živou kultúrou, a večer sa išlo na vec.
Zohriať mlieko, vychladiť, vmiešať jogurt, naliať do pohárov, dať do rúry
a nechať odpočívať. Ráno som nedočkavo vošla do kuchyne, otvorila rúru
a... čuduj sa svete, jogurt sa podaril!
Po
otvorení prvej vzorky a jej ochutnávky, som bola milo prekvapená, ba priam
nadšená, chuťou a konzistenciou jogurtu. Bol vláčny, jemný, krémový,
lahodný. Proste úžasný. Natešená som jogurtmi ponúkala mojich blízkych. Všetci
boli maximálne spokojní a pýtali recept.
Odvtedy
som jogurt skúšala robiť s rôznymi mliekami, jogurtmi a rôznymi príchuťami.
Favoritom však stále zostáva jogurt robený z plnotučného mlieka a úplne
čistý bez príchutí. Ten používam aj do váry.
A ak
už ochutený, tak s ovsenými vločkami, orieškami a medom. Alebo s ovocným
coulis.
Na tejto stránke ponúkajú syridlá a uvádzajú rôzne tipy na výrobu syrov,
tvarohov, jogurtov a kopu iných zaujímavých vecí.
Suroviny:
1
liter mlieka
1 biely
jogurt so živou kultúrou
Postup:
Mlieko
zohrejeme približne na 85°C. Necháme mierne vychladnúť na teplotu 40-50°C.
V malom
množstve mlieka rozmiešame jogurt, vlejeme do zvyšku mlieka a dobre
premiešame.
Zmes
nalejeme do pohárov, postavíme na plech a dáme do vypnutej rúry predhriatej na 50°C. Necháme v rúre 5-8 hodín.
V chladničke vydrží týždeň.
Ochutený
jogurt pripravíme pridaním kondenzovaného mlieka, čokolády alebo cukru do mlieka pri
zohrievaní.
Vložením
džemu alebo čerstvého ovocia do pohárov ešte pred vliatím mlieka pripravíme
ovocný jogurt.