Tento taliansky pokrm - lasagne so špenátom - robila k nedeľnému obedu moja sestra. Napriek tomu, že jej rodinka ich zbožňuje, ušlo sa aj mne na degustáciu. Bol to skutočný pôžitok.
Lasagne so špenátom
Suroviny:
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL najemno posekaných sušených paradajok
1 konzerva lúpaných paradajok (400g)
500 ml bieleho vína
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
200 g mladého špenátu
500 g cottage syra
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g
postrúhaného parmezánu
250 g
lasagnových plátkov
150 g mozzarelly
Šalotku a cesnak najemno
posekáme a podusíme spolu so sušenými paradajkami na oleji. Pridáme lúpané paradajky aj so
šťavou a víno. Paradajky roztlačíme vidličkou a necháme pri strednej teplote 10 minút redukovať, aby sme
získali hustú omáčku. Zmes okoreníme a osolíme.
Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme vo vriacej vode. Scedíme, vytlačíme tekutinu a posekáme. Zmiešame s cottage syrom, okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením.
Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme vo vriacej vode. Scedíme, vytlačíme tekutinu a posekáme. Zmiešame s cottage syrom, okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Zohrejeme maslo a za stáleho miešania na ňom speníme múku do
zlatožlta. Za stáleho miešania prilievame mlieko, vmiešame parmezán
a omáčku varíme asi 10 minút na miernom ohni.
Formu vymastíme olejom. Dno vyložíme lasagnovými plátkami
a potrieme ich paradajkovou omáčkou. Prikryjeme lasagnovými plátkami
a obložíme špenátovo-syrovou zmesou. Takto navrstvíme do formy všetky
prísady. Polejeme syrovou omáčkou a na vrch poukladáme plátky mozzarelly.
Pečieme v rúre asi 60 minút.