Cmarové lievance
suroviny na 6 veľkých lievancov (cca 11 cm)
1 šálka múky
štipka soli
1 PL cukru
1 ČL prášku do pečiva
1 vajce alebo 2 vaječné bielka
200 ml cmaru alebo acidka
1 PL masla alebo oleja (fakultatívne)
1 ČL vanilkového extraktu
Múku zmiešame so soľou, cukrom a práškom do pečiva.
Pridáme vyšľahané vajce*, prilejeme cmar, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a dôkladne premiešame.
Na panvici rozohrejeme tuk a nalejeme také množstvo cesta, aké veľké chceme mať lievance.
Lievance môžeme podávať preliate sirupom, s ovocným pyré, s ovocím, šľahačkou...
Pozn.
*Ak použijeme v recepte namiesto celého vajca vaječné bielka, tie vyšľaháme do snehu a pridávame až nakoniec.
Do cesta môžeme pridať aj nastrúhané jablko.
Časť múky môžeme nahradiť ovsenými vločkami, napr. 5 PL ovsených vločiek + 1/2 šálky múky.