Stránky

Karfiolové guľky so špenátovou omáčkou


Špenátu je už v záhrade neúrekom, tak ho zaraďujem do jedálnička dosť často. Teraz v kombinácii s pečenými karfiolovými guľkami.

Karfiolové guľky so špenátovou omáčkou
Suroviny na 2-3 porcie

na karfiolové guľky:
1 karfiol (500 g)
2 vajcia
1/3 šálky múky (ryžovej/špaldovej)
soľ, korenie
cesnak/granulovaný cesnak

na obalenie:
strúhanka
granulovaný cesnak

na špenátovú omáčku:
6 hrstí čerstvého špenátu
cesnak
cibuľka
soľ, korenie
olej

Karfiolové guľky: Surový karfiol nastrúhame alebo zmixujeme. Ďalej môžeme postupovať ako pri karfiolovom pizza ceste, buď dáme karfiol do mikrovlnky alebo ho iba osolíme a necháme chvíľu stáť, aby pustil šťavu. Potom ho vyžmýkame, pridáme k nemu vajcia, múku, korenie a prelisovaný cesnak. Spracujeme do hmoty, z ktorej tvoríme guľky alebo valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke zmiešanej s cesnakovým granulátom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 210°C. Pečieme asi 20 minút. Po prvých 10 minútach guľky obrátime a pečieme ďalších 10 minút. 
Podávame so špenátovou omáčkou. Posypeme slnečnicovými semienkami.

Špenátová omáčka:  Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku, pridáme špenátové listy a necháme chvíľu zavädnúť. Dáme do mixéra, pridáme cesnak, soľ, korenie a zmixujeme. 

Pozn. 
Do guliek môžeme pridať aj strúhaný syr alebo hotové jedlo posypať syrom. 
Guľky budú viac chrumkavé, ak strúhanku zmiešame s podrvenými kukuričnými lupienkami.
Namiesto pečenia sa môžu vysmažiť.
Môžeme podávať s rôznymi omáčkami.