Lahodne jemná chuť, úžasná nutričná hodnota a množstvo variácií... to je hummus, čo v preklade z arabčiny znamená "cícer".
Hummus (základný recept)
Suroviny:
200 g sušeného cícera
2-3 strúčiky cesnaku
1 PL tahiny
1 PL olivového oleja*
šťava z 1/2 citróna
soľ
mleté čierne korenie
1/2 ČL rímskeho kmínu
1/2 ČL mletého koriandru
Cícer zalejeme dvojnásobným množstvom studenej vody a necháme stáť 10-12 hodín (ideálne cez noc), kým nenapučí.
Potom ho scedíme, preložíme do hrnca, znovu zalejeme dvojnásobným množsvom vody a varíme asi hodinu, alebo kým cícer nezmäkne. V tlakovom hrnci to trvá 45 minút.
Cícer scedíme - odložíme si šálku vývaru, v ktorom sa varil - dáme do mixéra, pridáme cesnak, tahinu, olivový olej, citrónovú šťavu a rozmixujeme na kašu. Ak je zmes príliš hustá, zriedime ju odloženým vývarom. Dochutíme soľou a korením. Odložíme do chladničky.
Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom a posypeme sladkou paprikou, prípadne sezamovými semienkami.
Pozn. *Olivový olej môžeme nahradiť 2 PL bieleho jogurtu.
Uchovávame 1 týždeň v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.