Syr, ktorý má svoje korene v Indii. Dá sa jesť mäkký ako cottage cheese alebo ho necháme vysušiť, aby sa dal krájať. Má veľmi široké využitie.
Video prípravy domáceho panýru je tu a jeden z mnohých receptov jeho použitia je tu.
Domáci panýr
suroviny
liter čerstvého plnotučného mlieka
4 PL citrónovej šťavy (niekedy i viac)
Mlieko privedieme k varu a postupne vmiešame citrónovú šťavu (pridávame ju po častiach, nie naraz). Miešame na miernom plameni. Mlieko sa začne zrážať do malých kúskov a oddeľovať od srvátky (nažltlá tekutina). Ak sa nám zdá, že je "zrazenín" málo, tak pridáme viac citrónovej šťavy.
Kúsky zrazeného mlieka zachytíme v hustom cedidle vyloženom plátnom. Môžeme prepláchnuť, ale nie je to nutné, ak sme použili ako zrážacie činidlo citrónovú šťavu.
Necháme odkvapkať (10 až 60 minút podľa toho akú mieru vlhkosti syra chceme) a môžeme hneď konzumovať. Odkvapkaný mäkký panýr je niečo ako cottage cheese alebo ricotta.
Ak chceme tuhý panýr, ktorý sa dá krájať, tak ho zabalený v plátne zaťažíme a necháme 2-3 hodiny sušiť. Čím dlhšie, tým tvrdší bude syr. Stuhnutý syr krájame na kocky.
Pozn.
Ako zrážacie činidlo môžeme použiť aj jablčný ocot, kyselinu citrónovú, jogurt, kyselú srvátku.
Najlepší je však s použitím citrónovej šťavy, lebo tá dáva syru veľmi jemnú chuť a príjemnú vôňu.
Do syra môžeme pridať rôzne bylinky a soľ (predtým ako ho necháme zaťažený sušiť).
Ak chceme panýr krémovejší a ešte lepšej chuti, pridáme k mlieku 1 šálku tučnej smotany.
Zachytenú srvátku odložíme do chladničky a môžeme použiť v ďalších receptoch.