Stránky

Jahodové poháre



Jahodové poháre
suroviny na 2-4 porcie

I.
1 šálka čerstvých jahôd
250 g jemného tvarohu (Pilos, Kapucín)
1-2 ČL vanilky
čerstvá mäta
1 PL balzamikového octu
štipka čierneho korenia
orechy vopred namočené (fakultatívne)
sušienky (fakultatívne)

Jahody umyjeme, prepolíme a dáme do misky. Pridáme balzamikový ocot, štipku šerstvo zomletého čierneho korenia a zľahka premiešame. Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Tesne pred podávaním dochutíme potrhanými mätovými lístkami.
Tvaroh vymiešame s vanilkou. Ak je príliš hustý, pridáme pár lyžíc mandľového mlieka.
Do pohárov vrstvíme striedavo tvaroh a ochutené jahody. Povrch môžeme posypať nasekanými orechami a podrvenými sušienkami.


II.
2 kyslé smotany
1 smotana na šľahanie
1 ztužovač šľahačky
2 ČL vanilkovej esencie
1 PL stévie
1 šálka čerstvých jahôd
1 PL citrónovej šťavy
2 PL melasy
kakaové sušienky (fakultatívne)

Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s s kyslou smotanou, ztužovačom, vanilkou a stéviou.
Jahody umyjeme, pokrájame a zmiešame s citrónovou šťavou a melasou.
Navrstvíme striedavo do pohárov a posypeme sušienkami. Podávame chladené.

Pozn.
Môžeme robiť rôzne obmeny:
- piškóty, sušienky, biskvitové cesto, ovsené vločky, pohánka...
- kyslá smotana, biely jogurt, šľahačka, jemný tvaroh, mascarpone, crème  fraîche ...
- pridáme kakao/karob, škoricu, kurkumu, zázvor, čili, med...