Tradičný sviatočný koláč, ktorý prevonia celý byt.
Estónsky kringel
suroviny na 1 veľký alebo 2 menšie
Cesto:
300 g hladkej múky
štipka soli
150 ml mlieka
15 g čerstvého droždia/1 sáčik sušeného droždia
30 g masla
1 žĺtko
1 PL cukru
Plnka:
50 g masla
4-5 PL cukru
3 ČL škorice
1 PL mletých mandlí (fakultatívne)
Mlieko ohrejeme, doň rozdrobíme droždie, 1 ČL cukru, zamiešame a necháme vzísť kvások.
Ostatné suroviny zmiešame, prilejeme kvások a vypracujeme cesto, posypeme múkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Pripravíme si plnku: Maslo rozpustíme, pridáme cukor, škoricu a zamiešame. Necháme pri izbovej teplote mierne stuhnúť (môžeme urobiť aj tak, že zmäknutým maslom potrieme cesto a posypeme cukrom zmiešaným so škoricou).
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme naň plnku, stočíme, po dĺžke rozrežeme na dve polovice, ktoré spolu prepletieme.
Dáme piecť na 20-30 minút do rúry vyhriatej na 180°C.
Pozn.
Kringel môžeme pripraviť aj z lístkového cesta.
Koláč môžeme pred pečením potrieť rozšľahaným vajcom a posypať cukrom.
Môžeme naplniť orechami, makom...
Orechová plnka:
50 g masla, 4-5 PL cukru, 1 PL škorice, 80 g mletých vlašských orechov
Maslo rozpustíme, pridáme doň cukor so škoricou a zamiešame. Necháme pri izbovej teplote mierne stuhnúť. Plnku natrieme na cesto a posypeme mletými orechmi.
Maková plnka:
50 g masla, 5 PL cukru, 6 PL mlieka, 120 g mletého maku, 1 ČL citrónovej šťavy
Maslo rozpustíme, pridáme cukor a mlieko a ohrejeme. Prisypeme mak a citrónovú šťavu a chvíľu povaríme. Mierne vychladnuté natierame na cesto.