Stránky

Kefírový koláč


Jeden z tých ľahších koláčov, ktorý neobsahuje vajcia, nie je sladký ani mastný a môže sa urobiť buď na plech alebo v hranolovej forme ako chlebík.

Kefírový koláč
Suroviny na 1 veľký plech alebo hranolovú formu

300 g hrubej špaldovej múky
1,5 ČL sódy bikarbóny
100 g cukru alebo náhrady
2 PL kakaa
0,5 l kefíru
60 ml oleja
1 ČL vanilkového extraktu
vykôstkované višne alebo iné ovocie (fakultatívne)

Múku zmiešame so sódou bikarbónou, cukrom a kakaom. Prilejeme kefír, olej, vanilku a dobre spolu premiešame. Pridáme vykôstkované višne.
Cesto vylejeme do vymastenej formy alebo vystlanej papierom na pečenie a pečieme 30 minút pri 170°C.

Pozn.
Naposledy robený zo zvyškov múky - 100 g polohrubej, 160 g hladkej špaldovej a 30 g kukuričnej krupice ; forma bola vymastená a vysypaná kokosom - bol dobrý.