Stránky

Pečené medové arašidy


Sú pečené/pražené arašidy zdravé?

Arašidy v naturálnej podobe sú zdraviu prospešné, obsahujú veľa bielkovín, karbohydrátov a tukov. Okrem toho vitamíny B a E, minerály ako napríklad kalcium, magnézium, horčík, železo. Priaznivo pôsobia na choroby srdca a látkovej premeny. 

Sú teda pečené arašidy zdravé? Hoci obsahujú o niečo viac cukru oproti naturálnym, stále zostávajú zdravým a ideálnym prostriedkom na zahnanie "mlsnej", najmä tie doma robené. Ale pozor, majú vysoký obsah kalórií, preto ich treba konzumovať s rozumom.


Pečené medové arašidy

2 šálky arašidov natural
2 PL masla
2-3 PL medu
1 ČL soli

Rúru vyhrejeme na 180°C.
Maslo, med a soľ vložíme do väčšej misy a roztopíme na miernom plameni alebo v mikrovlnke. Vsypeme arašidy, premiešame, aby sa pokryli maslovo-medovou hmotou a rozložíme ich v jednej vrstve na pripravený plech.
Pečieme maximálne 15-20 minút. Každých 5 minút premiešame, aby nezhoreli.
Keď sú arašidy zlatohnedej farby, vyberieme ich z rúry. Necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa nezlepili a nevytvorili "grče".
Vychladnuté arašidy presypeme do vzduchotesnej nádoby a skladujeme pri izbovej teplote.

Pozn. Môžeme experimentovať s ďalšími príchuťami, napríklad pridať chilli, kayenské korenie alebo škoricu, viac soli, cukor...