Stránky

Pšenový nákyp

Pšenový nákyp
Suroviny na 4 porcie

1 šálka pšena
2 šálky vody
štipka soli
1 šálka mlieka rastlinného/živočíšneho
2 vajcia
1/2 šálky cukru alebo 1/4 šálky medu
1 nahrubo nastrúhané jablko
ovocie čerstvé/zavárané (tu: zavárané čerešne)

Pšeno premyjeme 3x vriacou vodou. Zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a dáme variť na mierny plameň, kým sa nevstrebá tekutina. Necháme odstáť 10 minút.
Vajcia vyšľaháme spolu s mliekom a cukrom/medom. Zmiešame spolu so pšenom, pridáme nastrúhané jablko, ovocie a vylejeme do maslom vymastenej formy. Pokryjeme vločkami masla a dáme piecť na 40 minút pri 200°C.
Podávame preliate kompótovou šťavou, poprášené cukrom.

Pozn. 
Pšeno môžeme uvariť aj v mlieku. 
Do nákypu môžeme vmiešať vanilkový cukor, citrónovú kôru, škoricu...
Ešte pred vložením do rúry môžeme povrch poliať sladkou smotanou zmiešanou s 1 vajcom.
Pár minút pred koncom pečenia môžeme naniesť na nákyp sneh z bielkov a dať zapiecť.
Vymastenú formu môžeme vysypať kokosom.
Upečený nákyp môžeme preliať rozpusteným medom/sirupom.... posypať sekanými orechami...