Stránky

Marocký kurací kuskus


Marocký kurací kuskus
Suroviny na 2 porcie

2 kuracie stehná 
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 cm kúsok čerstvého zázvoru 
100 g sušeného cícera namočeného cez noc
2 mrkvy
1 červená paprika
1 väčšia cukina
2 paradajky
50 g sušených marhúľ
2-3 PL olivového oleja
postrúhaná kôra z 1 citróna
1/2 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL kajenského korenia
štipka šafranu
100 g kuskusu
soľ, čierne korenie
harissa (fakultatívne)

Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a vložíme doň osušené kúsky kuraťa kožou dolu. Opekáme asi 5 minút. Keď sú kúsky hnedé, vyberieme ich a odložíme.
Do hrnca pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a olej, ak je treba. Chvíľu opekáme, pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a nadrobno pokrájaný zázvor. Necháme chvíľu pražiť.
Vrátime do hrnca opečené kúsky kuraťa, pridáme cícer, mrkvu nakrájanú na paličky, kôru z citróna, šafrán a všetko zalejeme vodou asi do výšky 2 cm. Necháme zovrieť, znížime teplotu a prikryté dusíme, kým cícer nezmäkne (to trvá asi 45 minút). 
Pridáme na kúsky pokrájanú papriku, cukinu, paradajky a sušené marhule. Ochutíme korením a necháme variť ďalších 15 minút.
Medzitým si pripravíme kuskus, ktorý zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme stáť asi 10 minút. 
Kuskus prekypríme vidličkou, rozdelíme na taniere, naň navrstvíme kura so zeleninou a podávame s harissou.

Pzn. Namiesto sušeného cícera môžeme použiť už uvarený alebo nakladaný a namiesto čerstvých paradajok môžeme pridať konzervované paradajky. Oboje pridávame až tesne pred koncom, len aby sa prehriali. Upravíme aj množstvo vody, ktorou zalievame, bude jej oveľa menej. 
Ak nemáme všetku zeleninu (ja momentálne nesmiem jesť papriku) nevadí, chýbať tam príliš nebude. 
Takisto ak niekto nemá rád sušené marhule, môže ich vynechať alebo nahradiť hrozienkami. Každý si prispôsobí ingrediencie podľa svojich chuťových pohárikov.