Načo kupovať sezamovú pastu, keď si ju môžeme urobiť doma.
Domáce Tahini (sezamová pasta)
Suroviny na cca 250 ml pohár
2 šálky sezamových semienok
2-3 PL olivového/sezamového oleja (fakultatívne)
soľ podľa chuti (fakultatívne)
Rúru vyhrejeme na 180°C.
Sezamové semienka vysypeme na plech a dáme piecť na 10-15 minút. Občas ich premiešame, aby nezhoreli. Majú byť zlatistohnedé.
Vychladnutý sezam dáme do mixéra a zmixujeme na hladkú pastu. Chce to dobrý mixér a trpezlivosť.
Ak chceme redšiu konzistenciu pasty, pridáme pár lyžíc oleja (pridávame postupne, nie naraz).
Podľa chuti prisolíme (nie je nutné).
Tahini skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Využijeme ju pri príprave hummusu, alebo natrieme na chlebík namiesto arašidového masla a... kreativite sa medze nekladú.