Stránky

Koláč so špenátom


Koláč z krehkého cesta plnený čerstvým špenátom a jemným tvarohom.


Koláč so špenátom
Suroviny na formu s priemerom 30 cm

Cesto:
250 g hladkej špaldovej múky
100 g masla
1 vajce
štipka soli
2 PL vody

Plnka:
300 g čerstvého špenátu (alebo viac podľa chuti)
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 vajcia (ak sú malé, tak 4)
150 g jemného tvarohu (Kapucín, Pilos)
soľ, korenie

Múku preosejeme, pridáme nakrájané zmäknuté maslo, soľ, vajce, vodu a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho a necháme polhodinu odpočívať v chladničke.
Odležané cesto rozvaľkáme a prenesieme do formy. Vytvarujeme vyššie okraje. Cesto popicháme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a zaťažíme surovými bôbami alebo fazuľou. Dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180°C.
Plnka: Špenát umyjeme a necháme odkvapkať. Šalotku a cesnak pokrájame a dáme zosklovatieť na rozohriate maslo. Pridáme špenát a necháme ho len spariť.
Vajcia s tvarohom vyšľaháme (môžeme pridať 2-3 PL mlieka/acidka/kyslej smotany). Pridáme vychladnutý špenát, osolíme, okoreníme a premiešame.
Predpečený korpus naplníme plnkou a vrátime do rúry ešte asi na 20 minút.

Pozn.
Namiesto tvarohu môžeme do plnky vmiešať kyslú smotanu alebo sladkú smotanu s kúskami syra.
Koláč môžeme pripraviť aj tak, že urobíme viac cesta a celý koláč prekryjeme ďalšou vrstvou cesta (v strede urobíme otvor, aby mohla unikať para).