Stránky

Šaltibarščiai


Tradičná litovská polievka z červenej repy. Nie je nič lepšie a výživnejšie ako tento studený boršč počas horúcich letných dní. Má úžasnú farbu a lahodnú osviežujúcu chuť. 

A recept? Je až príliš jednoduchý.



Šaltibarščiai  (studený boršč)


Suroviny (4 porcie):
500 g varenej červenej repy
2 čerstvé uhorky
2-3 mladé zelené cibuľky
2 natvrdo uvarené vajcia
soľ
mleté čierne korenie
čerstvý kôpor
500 ml kefíru
mlieko alebo prevarená voda na zriedenie 

Červenú repu postrúhame. Pridáme uhorky nakrájané na kocky. 
Cibuľky nadrobno nakrájame. Bielu časť osolíme, okoreníme.
Uvarené žĺtka rozpučíme a zmiešame s bielou cibuľkou. Bielka pokrájame na kúsky. 
Pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
Nakoniec vlejeme kefír a všetko spolu premiešame. Podľa potreby a chuti môžeme rozriediť mliekom alebo prevarenou studenou vodou. Dáme vychladiť do chladničky.
Podávame s varenými alebo pečenými zemiakmi.

Pzn. Namiesto kefíru môžeme pridať aj acidko.