Stránky

Špenátová roláda



Táto lahodná roláda je z mladého špenátu, vajec a múky, ale korpus môžeme pripraviť aj zo zmrazeného špenátu. 

Plnku môžeme tiež rôzne obmieňať. Namiesto "obyčajného" tvarohu použijeme ricottu, smotanu alebo syry podľa chuti. 

Kapiu a olivy nahradíme sušenými paradajkami. Pridáme plátky údeného lososa... Fantázii sa medze nekladú.


Špenátová roláda

Suroviny:
2 strúčiky cesnaku
4 vajcia
250 g čerstvého špenátu
70 g polohrubej múky
200 g jemného tvarohu
100 ml kyslej smotany
80 g nakladanej kapie
niekoľko nakladaných olív
zelené bylinky (bazalka...)
soľ
mleté čierne korenie

Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Z vajec oddelíme žĺtok a bielka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Listy špenátu sparíme vriacou vodou a nadrobno nakrájame. Špenát ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a korením. Postupne vmiešame žĺtky a múku. Nakoniec do špenátovej hmoty zapracujeme sneh z bielkov.
Hotové cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť asi na 20 minút do rúry vyhriatej na 170°C.  Upečený korpus necháme vychladnúť.
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, nadrobno pokrájanou kapiou, olivami a bylinkami. Dochutíme soľou a korením.
Na vychladnutý korpus natrieme tvarohovú zmes, stočíme do rolády a dáme stuhnúť do chladničky.