Stránky

Lasagne so špenátom



Tento taliansky pokrm - lasagne so špenátom - robila k nedeľnému obedu moja sestra. Napriek tomu, že jej rodinka ich zbožňuje, ušlo sa aj mne na degustáciu. Bol to skutočný pôžitok.


Lasagne so špenátom


Suroviny:
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
3 PL najemno posekaných sušených paradajok
1 konzerva lúpaných paradajok (400g)
500 ml bieleho vína
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
200 g mladého špenátu
500 g cottage syra
postrúhaný muškátový orech
25 g masla
25 g múky
300 ml mlieka
50 g postrúhaného parmezánu
250 g lasagnových plátkov
150 g mozzarelly

Šalotku a  cesnak najemno posekáme a podusíme spolu so sušenými paradajkami  na oleji. Pridáme lúpané paradajky aj so šťavou a víno. Paradajky roztlačíme vidličkou a necháme pri strednej teplote 10 minút redukovať, aby sme získali hustú omáčku. Zmes okoreníme a osolíme.
Špenát očistíme, umyjeme a krátko blanšírujeme vo vriacej vode. Scedíme, vytlačíme tekutinu a posekáme. Zmiešame s cottage syrom, okoreníme muškátovým orechom, soľou a čiernym korením.
Rúru predhrejeme na 180°C.
Zohrejeme maslo a za stáleho miešania na ňom speníme múku do zlatožlta. Za stáleho miešania prilievame mlieko, vmiešame parmezán a omáčku varíme asi 10 minút na miernom ohni.
Formu vymastíme olejom. Dno vyložíme lasagnovými plátkami a potrieme ich paradajkovou omáčkou. Prikryjeme lasagnovými plátkami a obložíme špenátovo-syrovou zmesou. Takto navrstvíme do formy všetky prísady. Polejeme syrovou omáčkou a na vrch poukladáme plátky mozzarelly.
Pečieme v rúre asi 60 minút.