Stránky

Mandľové mlieko


Veľmi chutné mliečko plné vitamínov a minerálov. Obsahuje množstvo zdravých tukov, a žiadny cholesterol.

Mandľové mlieko

suroviny:
1 šálka nelúpaných mandlí natural
2 až 2 1/2 šálky vody na mixovanie

Mandle na noc (alebo aj na dva dni) namočíme do vody.
Ráno mandle scedíme, premyjeme studenou vodou, dáme do mixéra spolu s vodou a zmixujeme.
Precedíme cez plátno, dôkladne vytlačíme všetku tekutinu.
Uchovávame v uzatvorenej fľaši v chladničke. Spotrebujeme do 2-3 dní.

Pozn. 
Ak namáčame mandle dlhšie ako cez noc, je treba vymeniť vodu, aby nezačali kysnúť.
Ak chceme mlieko redšie, pridáme viac vody.
Mlieko môžeme prisladiť a dochutiť nasledovne: k mandliam a vode pridáme 2-4 datle, 1 vanilkový struk alebo 1 ČL vanilkového extraktu, 1/4 ČL mletej škorice a štipku soli. Zmixujeme a precedíme.
Mandľovú dužinu môžeme vysušiť a použiť ako múku do koláčov alebo pridať k  vločkám na raňajky.